en fredagslista fast på lördag

1. Hur gammal är du?
nitton

2. Hur gammal känner du dig?
ungefär som nitton. ibland äldre, jag har lite tappat bort mig i ålder för att jag pluggar och umgås med så brett spann av åldrar. ibland känner jag mig som minst lika vuxen som dem, ibland känner jag mig som en liten skit som inte pallar vuxenlivet. 
IMG_3153
3. Var bor du?
ett område i östra göteborg. trivs så bra, men hade gärna haft lite närmare till stan. känner liksom på mig redan att det är här jag kommer bo när jag blir vuxen och ska skaffa mig ett permanent liv. 

4. Vad har du gjort i dag?
vakna nyss så tänker att jag spolar tillbaka till igår (som faktiskt var på fredag!) Då började jag dagen med lite småstäd, fix, och sedan gick jag ut och sprang. Inte en supersträcka, men det är en bra början efter att varit sjuk. Sedan mötte jag några på stan och köpte ett par jeans (äntligen!) och en t-shirt från cos.
efter det rullade jag vidare mot chalmers där det var lite eftertentafest. riktig höjdardag liksom, hade jag fotat ett skit hade det varit bloggworthy x1000.

5. Sommar, höst, vinter eller vår, vilken föredrar du? Varför?
alltid varit en vårmänniska, framförallt april, eftersom att det känns som att då börjar alla vakna till liv. jag har också länge haft säsongsbundna depressioner, så våren var också en varm klapp på ryggen för mig. dock har jag på senare tid börjat älska hösten, det luktar så himla gott i luften, och allt känns som ny början.
IMG_7686
6. Är du beroende av någonting?
kaffe. är jättejobbigt och nu när jag ska köra detox vet jag att det kommer vara det som gör att jag mår så jävla dåligt. men det är la därför jag måste detoxa liksom! 

7. Nämn tre saker som man kanske inte vet om dig?
jag är världens språksnille. jag har läst franska och ryska på gymnasiet och har inte läst sen dess men minns ändå nästan allt från kurserna. det enda som lider från att jag inte övar är väl dialekten
 
jag spelade fiol, klarinett och saxofon när jag är mindre. äger en saxofon nu, och försöker alltid hitta lite extra tid att öva. 
 
jag hatälskar rosa. ingen förklaring till det, men var pojkflickig hela barndomen så har liksom varit sån som hate:ar på rosa. nu älskar jag det, och trots att jag är liksom *vuxen och cool och bryr mig inte om vad folk tycker* skäms jag liksom över det hahaha

img_3533_2_540ac7fd2a6b228bc2c85688
8. Var i världen skulle du vilja befinna dig just nu?
vet ni vad? precis här!
jag är i och för sig lite sugen på att besöka pappa i san francisco (nu har det gått ett tag) och så är jag riktigt taggad på att åka till Davos och Hemsedal, men det kommer. 

9. Vad är du på för humör just nu?
Inspirerad! jag har haft lite tid över och gjort listor, städat, planerat, och nu känns livet on par. 

10. Vilket är ditt favoritgodis?
långa mjuka remmar som är sura! de utan gelatin och E120 framförallt

11. Vilken är din favoritaffär?
har ett hårt drag till både cos och hollywood. man ba, dessa två stilar funkar ej tillsammans. 

12. Är du morgon- eller kvällsmänniska?
morgon, dock är det ett problem för sover nästan aldrig längre än till 8 även om jag har varit ute till 4 dagen innan (typ denna morgon) 

13. Har du blivit sydd någon gång?
när jag var sex bredvid högra öga, typ 24 stygn inuti huvudet och 24 utanför (låter sjukt orimligt, och är säkert en överdrift, men det är så lilla minnet säger). jag hade ramlat på en sten från en meters höjd, och det var alldeles för nära ögat för att typ häfta eller det man ska göra när det är riktigt djupt, så fick sy i flera timmar. när jag var arton fick jag limma baksidan av huvudet, och i våras fick jag sju stygn i pannan efter en longboardolycka.

14. Vem gjorde senast något extra speciellt för dig?
när mormor kom hem till mamma så tog hon med handplockade kantareller till mig. riktigt snällt och gott met mormor-fixad-mat.

15. Är du blyg?
lite. trodde mer att jag var blyg innan jag lärde det fantastiska med *introvert*, så nu när jag låter min kropp ladda om ordentligt har jag mycket mer energi och är mycket mindre blyg! 

16. Vad heter du i andranamn?
Tuva Isolde Olasdotter. ville alltid heta Isolde i förnamn, tycker det är så fint. 
17. Vill du gifta dig?
absolut. jag är sån som gick runt i pysselaffärer och tittade på paljetter och tårtdekorationer (ignorera tidigare påstående om pojkflicka)
bilden ovanför är från storasysters bröllop. 

18. Har du något smeknamn?
grumpy och PJ
 
listan har funnits lite överallt senaste dagarna men tror första stället jag såg det var på Floras blogg
kram på er och lugna lördagsönskningar! 

lite som jag har lagat

I och med att jag skrivit min sista tenta för ett tag, har jag fått ta långhelg. Detta innebär sovmorgon och ändå hinna med allt det som en vanligtvis inte gör. Sedan denna tentaperiod har jag verkligen velat ta tag i träningen igen. Jag valde i höstas att inte dansa något denna termin för att jag visste att jag skulle få ångest av de klasser som jag tvingades missa. Nåväl nog om det! 
 
Idag tänkte jag faktiskt dela med mig av några små guldkorn av maträtter jag lagade förra året, lite dels som inspiration och dels för att peppa inför att börja laga mat igen. Något som jag tänker göra nu när jag har tid igen. Min kolhydratsfyllda-eftertenta-mage tackar mig.
 
IMG_5758
IMG_5752Grekiskt var det en gång med grönkåls spanakopita, efter detta recept. Blev inte lika fluffigt som jag hade tänkte, men till mitt försvar gjorde jag phyllodegen själv. Lika god och syrlig blev den dock! 
IMG_5701en annan gång när jag hade lite mindre tid på händerna blev det kikärtor, blomkål och annat gott i gryta. 
IMG_5795soppa med tuggmotstånd, à la champinjon, morot, quinoa och purjolök. En klick imat fraiche på. Ljuset gav mackan en oförklarligt grön färg. Det är en lögn!  
IMG_6604
IMG_6606efter julbordet blev det en (ej vegansk) quesadilla på rester från astrid och apornas julsk*nka och prinsesskorv. Nästa året kommer julbordet vara mycket mer mjölkfri, så får kanske testa detta igen med lite roligare ingredienser?
IMG_6967
IMG_5444
IMG_7011baka gör jag ju också, bland annat veganska kanelbullar och vegansk chocolate chip fro-yo.
2015-02-10_1423592185
2015-01-27_1422380629
sopptisdag är definitivt en grej. grönkål och potatis, sedan en vegansk "chicken noodle" med stekta champinjoner.
IMG_7771-2
IMG_7773-2och för någon som inte riktigt gillar frukost lagar jag det otroligt mycket. Men det finns frukost, och så finns det frukost.
På tal om frukost, är det inte dags att äta nu? Kram på er! 
 

Sammanfattning av en nittonåring

Idag har jag bestämt mig för att ta sovmorgon. Igår skrev jag sista tentan fram till det nya året, och trots att det är ett litet ångestmoln att behöva vänta tre veckor på resultat, är det en tyngd från mina axlar. Träden utanför lägenhetsfönstret har hunnit bli orangea, och det är inte under min favoritårstid som regnet kommer i så små, snabba droppar att man inte ens kan se dem innan de har trängt sig igenom varje por på klädesplaggen. Förvisso är det i min favoritstad som regnet faller så. 
Fårö 2015
 
Jag är nitton, inte alls snart tjugo, pluggar i Göteborg. På bild ovan ser ni min kärlek på sommaren, Gotland, men resten av året är jag dedikerad till västkusten. 
Jag lagar mat, bakar, till mig själv och till andra. Själv är jag hobby, fast-lite-seriöst-ändå, vegan, men kan inte låta bli att imponeras av en vältorkad skinka eller en fin pochering. Det går ju lite sådär på den fronten, men visst kan jag låta nära och kära njuta av min mat? 
Jag sitter i förening på skolan, jag jobbar hårt och har äntligen hittat rätt i utbildningen, och under resterande tid festar jag, jobbar eller är aktiv i ung vänster. 
 
Jag heter förövrigt Frida, och jag tycker att det är svårt med presentationer. För mig är en presentation att extrahera alla de dagar som en levt och alla de dagar som en tänker leva och försöka göra någon sammanfattning som ska bilda mig i karikatyr. Men så tänker jag inte göra nu. För när jag tänker "vem är jag" tänker jag inte på min livsbiografi. Jag tänker på mig själv i förhållande till: i förhållande till den jag har varit, i förhållande till det som händer just nu. Hur jag lyckas lösa dagens problem, hur jag försöker påminna mig om alla knep jag lärt mig längs vägen för att göra det lite lite lättare nästa gång. 
Men är det så illa? Får jag ut några ord på skärmen får ni ett litet humm om varför jag är här. Resten om mig får ni veta längs vägen, och det är spännande. 
IMG_5645
 
Jag är i byte från en utbildning till en annan. Från en stress så djupt rotad att jag mådde fysiskt illa, till en utbildning där jag lusläser litteratur bara för att det är roligt. 
Jag är i övergång från att försöka ingå i den täta gruppen till att försöka klara mig själv. Jag skrev i vintras på nyårslistan att jag skulle vara mindre kär men älska lika mycket. Och det är lite så det är nu. 
Jag är på väg att lära mig att hemmet är inte de 27 kvadrat som jag nyss möblerat, det är inte 30-talsvillan i Stockholm där nu övervåningen står tom men mammas bullar ändå alltid lyckas vara nygräddade när jag kommer på besök. Det är inte det land jag lämna när jag var 12. Jag lär mig att hemma, det bär jag med mig. 
 
IMG_5300
 
Jag välkomnar er att lära känna mig mer. Jag ska försöka ge er det ni behöver. På köpet får ni läsmaterial i form av veganska recept, politiska skriverier, mitt svammel om himlakroppar och lite annat.
Hoppas ni är kvar för att stanna